Cara Daftar Akaun Wahed Invest

Apabila ada wang lebihan dalam simpanan, pastinya kita terfikir di mana harus kita simpan wang tersebut. Antara kaedah simpanan yang popular ialah pelaburan dalam dana patuh syariah. Cara yang mudah dan selamat untuk anda membuat pelaburan dana patuh syariah di Malaysia ialah melalui aplikasi Wahed Invest. Dalam artikel ini, kami akan menunjukkan kepada anda cara daftar akaun Wahed Invest.

0 - Muat turun aplikasi
0 – Muat turun aplikasi

Langkah pertama, muat turun aplikasi Wahed Invest. Aplikasi ini boleh didapati di iOS App Store ataupun Google Play Store.

4 - Pendaftaran - Kod Pengesahan
4 – Pendaftaran – Kod Pengesahan

Semasa pendaftaran, anda akan diminta untuk memasukkan maklumat-maklumat asas. Antara maklumat yang penting dan tepat yang perlu anda ada ialah alamat e-mel dan nombor telefon.

Anda kemudiannya akan menjawab beberapa soalan untuk mengetahui risk appetite anda. Sebaiknya, jawab soalan ini sejujurnya.

7 - Pemilihan Portfolio - Risiko
7 – Pemilihan Portfolio – Risiko

Portfolio yang lebih berisiko biasanya menjanjikan kadar pulangan yang lebih besar. Namun begitu, kadar pulangan yang lebih besar ini tidak semestinya sentiasa berlaku. Oleh itu, kami menasihatkan agar anda memilih risiko yang sesuai dengan kedudukan kewangan dan matlamat pelaburan anda.

8 - Pelaburan emas
8 – Pelaburan emas

Anda juga boleh memilih sama ada ingin melabur sebahagian daripada wang anda untuk pelaburan emas ataupun tidak.

9 - Portfolio Cadangan
9 – Portfolio Cadangan

Apabila anda selesai menjawab soalan-soalan yang dikemukakan, Wahed Invest akan memberi cadangan portfolio berdasarkan jawapan-jawapan yang anda berikan. Anda boleh memilih tahap risiko sendiri mengikut selera anda jika anda tidak bersetuju dengan cadangan mereka.

11 - Kod Pengesahan Telefon
11 – Kod Pengesahan Telefon

Selain daripada keperluan mengesahkan alamat e-emel, anda juga perlu mengesahkan nombor telefon.

Cara Daftar Akaun Wahed Invest dengan Referral

Selesai pendaftaran, jangan lupa untuk masukkan kod “tenten76” untuk mendapatkan bonus pelaburan anda.

12 - Kod Referral
12 – Kod Referral
13 - Maklumat Pelaburan
13 – Maklumat Pelaburan

Maklumat pelaburan yang dipaparkan turut mengandungi yuran yang akan dibayar kepada Wahed Invest (syarikat pelabur). Dengan yuran pengurusan dana yang murah dan pelaburan yang mudah berlandaskan undang-undang Malaysia, ada baiknya kalau anda cuba melabur dengan Wahed.

16 - Deposit wang - Pengesahan bank
16 – Deposit wang – Pengesahan bank

Proses pengesahan akaun memerlukan anda untuk mengambil gambar kad pengenalan / lesen memandu anda. Selain daripada itu, anda juga mungkin perlu mengambil gambar selfie berserta kad pengenalan / lesen memandu anda.

Apabila proses memasukkan wang selesai, anda perlu menunggu selama beberapa hari bekerja untuk urusan kemasukan wang.

17 - Pemprosesan
17 – Pemprosesan

Jangan lupa masukkan referral code untuk mendapat BONUS sebanyak RM 10 PERCUMA dalam akaun anda. Syaratnya ialah mengekalkan baki minima RM 100 selama sebulan dalam akaun Wahed Invest anda.

Kenapa Perlu Melabur dalam Wahed Invest?

Selain daripada cara daftar, kami juga ingin berkongsi dengan anda kenapa Wahed Invest ialah salah satu pilihan baik untuk melabur.

  1. Patuh syariah: Antara aplikasi mudah alih pelaburan yang patuh syariah di dunia.
  2. Dikawal selia oleh Suruhanjaya Sekuriti Malaysia: Urus niaga dan pengurusan wang anda dilaksanakan mengikut lunas undang-undang Malaysia.
  3. Tahap risiko boleh dipilih: Pilih tahap risiko sendiri semasa pendaftaran
  4. Kos kemasukan yang rendah: Unit trust biasanya mengenakan yuran yang agak tinggi apabila anda ingin membelinya. Yuran Wahed Invest pula dilihat sebagai lebih rendah.

Sumber

  1. Wahed Invest Malaysia, Good, Ok2, Bad? – Lowyat Forum

You may also like...

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.