Masa terbaik minum kopi

Apakah waktu terbaik untuk meminum kopi? Sekiranya anda seorang peminun kopi tegar, pastinya anda pernah tertanya-tanya waktu bilakah sesuai untuk anda meminum kopi. Masa terbaik minum kopi mungkin berbeza-beza mengikut pendapat masing-masing tetapi yang pastinya jarang sekali anda mendengar orang menyarankan kopi diminum sebelum tidur.

Hal ini kerana kopi mengandungi bahan kimia yang dinamakan kafein (caffeine) yang membuatkan badan kita segar. Tidak hairanlah ramai golongan pekerja menjadikan kopi ini sebagai minuman pagi mereka. Selain dari itu, sebuah meta-kajian yang dijalankan terhadap 127 kajian mendapati. Anda boleh membaca artikel daripada laman web Inc yang mengupas lebih lanjut berkenaan meta-kajian yang dijalankan oleh Annual Review of Nutrition.

Bilakah masa terbaik minum kopi?

Kebanyakan pakar menyarankan waktu terbaik untuk minum kopi ialah sekitar jam 9:30 pagi hingga ke 11:30 pagi. Kopi tidak sesuai diminum dalam masa pendek selepas anda bangun kerana ketika itu hormon cortisol berada pada tahap yang tinggi. Oleh itu, untuk mendapatkan manfaat maksimum daripada kopi, anda disarankan untuk meminum kopi beberapa jam selepas bangun, iaitu apabila tahap cortisol anda menurun. Bacaan lebih lanjut boleh didapati dalam sebuah artikel di laman web Inc ini.

Sekiranya anda suka minum kopi pada waktu petang, anda boleh meminumnya beberapa jam sebelum tidur. Kopi pada waktu petang ini sebaiknya dipilih dari jenis kopi yang dinyahkafein (decaffeinated).

Waktu sesuai meminum kopi pada bulan Ramadan

Sekiranya anda berpuasa dan masih ingin menikmati kopi, anda boleh meminumnya sejurus selepas sahur. Pastikan anda makan sahur dahulu sebelum meminum kopi.

Jika anda sibuk dan tidak sempat membeli kopi pada waktu pagi, anda boleh memesan kopi menggunakan khidmat penghantaran makanan yang banyak terdapat di bandar-bandar utama di Malaysia.

You may also like...

Tinggalkan Balasan

Alamat e-mel anda tidak akan disiarkan.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.